5 najdražih kobasica svakog Nijemca

5 najdražih kobasica svakog Nijemca

Jetrena kobasica za doručak, Curry kobasica za ručak i Salami kao „Abendbrot“ – Nijemci vole kobasice svih vrsta.

  1. Na prvom mjestu i nama poznat – Currywurst

Kobasica omiljena na štandovima brze hrane je kuhana kobasica servirana uz umak od rajčice i curry začinom. Kreatorica ovog jednostavnog i ukusnog jela je kuharica Hertha Heuwer. Izumila je ovaj jednostavan umak te ga patentirala 1959 godine. Početak jednog velikog uspjeha. Hvala, kuharica Hertha!

  1. Bratwurst

Die Bratwurst je vjerojatno TA njemačka kobasica. Postoje čak 50 različitih vrsta, ovisno o pokrajini variraju veličina, tekstura i začini. Naravno, kobasica se preče (glagol. braten- peći) ali zapravo ime dolazi od stare riječi „Brät“ zurück“ – tako se zove fino isjeckano meso koje se koristi upravo za tu kobasicu.

  1. Nürnberger Rostbratwürstchen

To su one male kobasice koje nisu veće od našeg prsta. Prvi put se spominju čak davne 1313 godine. Šest kobasica se serviraju u tanjuru uz kiseli kupus, slani krumpir i senf.

  1. Weißwurst

Mislim da nam je prva pomisao na ovu kobasicu definitivno Bayern. Kuhana kobasica od telećeg mesa sa peršinom. Tradicionalno se bijela kobasica jede kao doručak. Inače se pravilno jede „cuclajući“ ili se po dužini zareže.

  1. Blutwurst

Njemačka krvavica se radi od svinjske krvi, špeka i začina. Može se jesti hladno i toplo. U Rheinlandu se jede uz mus od jabuke i kuhani krumpir. U Berlinu se jede najčešće uz kiseli kupus.

 

Gladni? Vrijeme je da se raspali roštilj i podijeli novo znanje sa bližnjima!

Najduže riječi na njemačkom